Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet besloten dat het dragen van een mondkapje vanaf 1 december a.s. verplicht is in publieke (sport) binnen ruimten. Dit heeft ook gevolgen voor de sport. Bij het niet dragen van een mondkapje riskeert men een boete van
€ 95,-. Dit gunnen wij  niemand vandaar dat we de belangrijkste vragen hieronder voor je op een rij hebben gezet.

Moet ik tijdens het sporten een mondkapje op?
Nee, tijdens het sporten hoeft u geen mondkapje op. In de hal, kleedkamers en andere ruimtes geldt het advies wel.

Wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen als ik binnen aan het sporten ben?
Nee, niet als u aan het sporten bent. Als u klaar bent met sporten, wordt geadviseerd zo snel mogelijk een mondkapje op te zetten.

Wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen als ik na het sporten nog even onder de douche stap?
Nee, tijdens het douchen niet. Maar tijdens het omkleden en bij de verplaatsing richting de uitgang wordt wel geadviseerd een mondkapje te dragen. 
LET OP !!  (Deze regel geldt pas als de kleedkamers en douches weer open mogen)

Geldt het advies om een mondkapje te dragen ook als ik buiten aan het sporten ben?
Nee.

Ik heb buiten gesport, en ga me omkleden in de kleedkamer van de sportaccommodatie. Is dan het advies om een mondkapje te dragen?
Ja, het advies is om dan een mondkapje te dragen. U bent immers binnen.

Ik heb een vraag over wanneer een mondkapje bij het binnensporten wordt geadviseerd, maar die staat hier niet bij. Wat doe ik dan?
In de verschillende sport(specifieke) protocollen wordt nader ingevuld hoe in verschillende sporten wordt geadviseerd over mondkapjes. Bekijk daarvoor ook de protocollen op de website van NOC*NSF.

Het mondkapje kan af als u op een aangewezen (gereserveerde) plek zit of staat. U moet dan wel 1,5 meter afstand houden. Zodra u de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, dan zet u het mondkapje weer op.

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.